Thursday, August 30, 2012

First step


Ape-apehal mulakan dengan bismillah...
Benda-benda lain,
kasi tolak tepi dulu...
 

Rumah pertama bukan bermaksud skim rumah pertamaku #*&^%*$!!!!

Monday, August 27, 2012

Aidilfitri 2012

Raya tahun ini sgt ber'makna'
Tanggungjawab makin besar...
Kena sediakan kelengkapan untuk somi ..makan minum bla..la laa
I plak makin cerewet..pheww.. Lutut rase nak tercabut.
Berhari-hari round cari sampin terbaekk..
Beli butang baju melayu terbaekk  
Tempah songkok handmade terbaekkss
Segala-galanya konon terbaekks laa..

Semakin hampir hari raya makin jadi kelam kabut..
sampaikan tumit dah mula macam merekah nak pecah...Euwww!
payah plak tuh nak mengadu..He always said.."tak baik mengeluh" 
Alahai ~

Menu rumah I taun nih nasi beryani, daging kicap, rendang ayam, and jelatah

 

This is my signature ..huk aloh!
Bertuah sungguh tetamu yang walk-in  semalam..

p/s: taun depan berazam nak collect duit raya

 

Thursday, August 16, 2012

Dalam selimut

video 

Apabila lampu bilik padam..jeng..jeng..jeng....


1st Honeymoon




Lebih dari sebulan terperam...Lupe nak update dol!
Senang cerita lokasi honeymoon kami dekat-dekat aje..
Maklumlaa cuti tak lame...
Kami pergi ke-esokkan setelah majlis selesai..
Time terbaik nak elak cuci periuk and kemas rumah...

Calm and peace...Sebab hari isnin..huhu...
Kalu weekend mesti penuh...

Bersih 3.0 !

Sunrise..terkutip belon...Sebenarnye ade byk..tapi terkutip 2 jer...
Our 'neighbour' wat party kot last night..

Ehh ade duyung laa...Hehee tu pon hasil penat lelah hubby ajar swimming

For 2nd honeymoon, both of us will fly to vietnam 
3rd honeymoon kami pegi Kinabalu ler pulok...


 
 
 
 

Tuesday, August 14, 2012

Buah ?

 

Cuba teka buah ape?
buah CIKU ?!!! 
ermm kesiaannnn......

Monday, August 13, 2012

Ikan Bakar Alai

Thanks dear..Only the two of us enjoyed iftar..Hey.. boleh abis ke?

 I disliked clams..but she insisted nk order jugak.. kalu masak chowder maybe i mkn kot :p

Signature dish..Don't know it's name but i called it as sepahat(siput buluh) masak IJO..huhu

Tak boleh tinggal...Wajib ade..

Highly recommend to bring your family at de' muara..
Owner restaurant dulu student USM yang masih muda dan ganteng..kehkehkeh...



Friday, August 10, 2012

Pencuri Masa


Mencuri masa termasuk dalam kategori mencuri kerana menggunakan sebahagian
masa diperuntukkan untuk sesuatu kerja yang diamanahkan dengan melakukan
perkara lain.

Si pencuri masa pula biasanya dikaitkan dengan sikap suka ‘bertangguh’
kerana disebabkan bertangguh, banyak perkara perlu disiapkan akan
tergendala. Akibatnya, masa yang lain pula diperlukan untuk melakukan
kerja sepatutnya telah diselesaikan tidak lama dulu.
Selain itu, konteks ‘mencuri masa’ bukan saja terhad kepada sikap suka
bertangguh, malah ia juga merujuk kepada pekerja yang membuat perkara
tidak berkaitan dengan pekerjaannya semasa waktu bekerja.

Contohnya, pekerja yang sengaja melambat-lambatkan kerja; sibuk melayari
laman sesawang yang tiada kaitan dengan kerja; masuk lewat daripada waktu
sepatutnya dan pulang sebelum tiba waktu ditetapkan.

Adanya sikap sebegini, tidak mungkin kita akan mendapat rezeki diberkati
Allah SWT. Keberkatan adalah satu nikmat ketenangan dan kecukupan daripada
Allah SWT kepada hamba-Nya yang beriman, bersyukur dan sentiasa mencari
rezeki halal untuk kehidupan serta keluarganya.

Dalam hal ini, mencuri juga boleh dilihat sebagai aspek mendapat rezeki
secara tidak halal. Rezeki tidak halal yang diperoleh itu apabila dibuat
membeli barang keperluan dan makanan akan menjadi haram.

Apabila seseorang memakan hasil haram, maka gelaplah hatinya, susah untuk
menerima ilmu dan jauhnya dia daripada Allah SWT. Kesannya pula bukan
terasa kepada diri sendiri saja, malah isteri atau suami dan anak turut
merasai perkara sama jika amanah diberikan tidak dijalankan sebaiknya.
Amanah adalah satu tanggungjawab berat daripada Allah SWT. Jika Allah SWT
telah takdirkan kita dengan sesuatu pekerjaan, ini bermakna Allah SWT
mengilhamkan kepada majikan untuk memberikan kepercayaan itu dan
mengharapkan kita menggalas amanah diberikan sebaiknya.

Oleh itu, elakkan daripada tergolong dalam kalangan pencuri masa.
Contohilah sikap Umar Ibn Aziz yang memadamkan lampu dan sanggup bergelap
apabila ada ahli keluarganya datang sewaktu dia berada di ruangan pejabat
untuk melakukan urusan kerja kerajaan.

Betapa amanahnya beliau dalam menggunakan harta negara bukan untuk
kepentingan sendiri. Inilah yang perlu dicontohi. Berusaha sehabis daya
untuk mendapatkan keberkatan dan seterusnya keredaan Allah SWT atas apa
saja pekerjaan dilakukan.

Oleh itu, jadilah si pencuri masa yang diberkati. Maksudnya di sini bukan
pencurian yang membawa kepada kemurkaan Allah SWT, tetapi sebaliknya.
Curilah masa yang ada untuk melakukan sesuatu perkara dengan lebih
berkesan.

Contohnya, apabila ada masa terluang atau semua kerja diamanahkan telah
selesai, curilah masa yang masih berbaki untuk melakukan perkara memberi
manfaat kepada organisasi tempat kita berkhidmat.


Penulis Pegawai penyelidik Pusat Kajian Pengurusan Pembangunan Islam
(ISDEV), Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia
(USM)

Wallahualam...

Wednesday, August 8, 2012

Kuih Raya 2012

Mari jamu mata...
kalu nak order, don't worry I jual murah jer...
Bersih dan sedap...
Pakai butter yer...

                      Makmur

                            Green Pea

                           Tart Nenas

                 Choc Devil HaHaHa  (Apa dosa dia)

                                Choc Hazelnut

 


 

Monday, August 6, 2012

Wedding gift or Ramadhan gift?


My friend fly ke London after attending Donna's wedding..
Thanks dear...
Ade mesej kat situ..
Menabung sambil minum teh...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...