Tuesday, December 21, 2010

Hot Guys vs Hot Spots

Orang selalu describe kan best places untuk usha hot chicks a.k.a aweks...
So ape kata kita turn over untuk hot guys plak..Boleh ka?..Alaa bole laa (buat gaya gedix yer!)

  1. Mapley or mana2 kedai mamak yang ada tv/skrin BESAR!..Especially bile tiba piala dunia..Or any other games..(sorry i'm neither fan of soccer nor else) 
  2. Gym .. Erm..setahu aku ramai gay kat sini...I am not gay and i am not okay!
  3. Pusat snooker (But out of my type)
  4. Autoshow atau segala tempat yang berkaitan dengan kereta/motor/gadget/ghee whiz
  5. fakulti kejuruteraan IPTA/IPTS..Ehhehee....(sengih gatal di situ)
  6. Kilang which is robust industries (but this refers to the blue collar worker which typically performs manual labor)..Buat mana-mana minah yang taste nyer 'international' laa sangatt...hehehe....
  7. Masjid..Bila time sembahyang jumaat laa..Ataupun di mana-mana surau yang menyediakan juadah berbuka serta moreh...Pada bulan puasa..
  8. Library...Ehh tipulah!
  9. Padang bola sepak atau gelanggang futsal...
  10. Sungai, laut atau kolam..Tempat mana-mana yang mereka boleh memancing...
  11. Bawah Jambatan kat highway..especially time hujan..(serius tak hot pon!)
  12. Bengkel..Tempat mat rempit, kaki drift,dan yang suke make-up kereta...
  13. Hutan..Ahahaha...Tempat latihan menembak atau mana kem..(For those bercitarasa Mat Terap)
  14. Lagi?
  15. Fikirlah Sendiri...

Awang Pulang

Berita dari Dayang mengenai kepulangan Awang....
Hari ni Awang naik ke darat...Harap-harap dia pening dan mabuk laut
Besok malam Awang naik flight balik KL.....
:
:
Dayang minta Awang belikannya coklat...
meskipun Dayang tahu permintaan itu agak leceh dan menyusahkan....
Di sebaliknya Dayang cuma mahu menguji Awang...
Menipu beli kat Tesco or 7eleven pon takper..
Yang penting Dayang mahu lihat kesungguhan Awang untuk penuhi permintaan Dayang...
Kalu coklat  pun Awang tak mampu penuhi, apatah lagi lain-lain permintaan Dayang...
Betul tak?


First

Monday, December 20, 2010

Jawa dan Java

Apakah kaitan Jawa dan Java...

Jawa aku tak berani nak definisikan..Takut menyentuh sensitiviti masyarakat..Tapi java ialah dari kelompok keluarga programming...Persoalannya...

1. Adakah setiap orang jawa mahir java?
2.Adakah pencipta java terdiri dari kalangan orang jawa?

Tapi yang pasti aku bukan orang jawa apatah lagi mahir java....


p/s: Actually weekend arituh housemate aku bawak lauk kenduri.... Satu set makanan orang2 jawa..
Serius SEDAP!..So sesape yang jawa, kalu kenduri jangan lupe jemput aku tau..Aku akan usahakan untuk hadir...Ngeheheheh.....


p/s 2: Aku tak snap pic ape yang aku makan..Sebab yang pertama aku takde kamera pown..! yang kedua..Malu wehh Kang korang kate aku burok lantak plak (Setalam pon bole habis lor)

Yuck ! KFC

Cerita ni aku dapat dari laman teman blog.... Klik sini


Cube tengok....Tengok betul2
:
:
:
:
:
:

 Original or hot and Spicy???


Tuh ade dedak ayam..Ape tuh dedak?
Lu tataw ka?
Makanan ayam laa... 
Kesian ayam tuh...Dia belom sempat hadam lunch or dinner ..
Tapi Harland David Sanders err silap..tokey ayam..kasi tangkap utk sembelih..Err sembelih?..
So kalian semua selamat menjamu mata dan selera..Beli satu set, percuma dedak..Lucky buyers bole dapat najis sekali..kehkehkeh....


Sudah laa jangan berlakon nak uwekk..uwek...Favourate korang kan selama ni?


Jangan marah...Daaa.....

Friday, December 17, 2010

Kawan kemalangan

Kejadian berlaku ketika di luar rumah...Lepaking (orang kaya kate 'ngeteh') dengan kawan-kawan sambil berbincang plan projek juta-juta..(Memang asik sembang mende yang sama pon..tapi sampai takuk tu jela)


Tetiba pangilan telefon..(Nombor baru! Arghh mesti nak promote barang)
'Hello'
'Awak kawan cik Ttutt kan?' (Separuh menjerit dan dengan nada cemas!)
Haa yer betul kenapa? -Cuak-
Tolong datang sekarang..depan kilang proton Tanjung Malim
Kawan awak eksiden 


Aku bergegas ke tempat kejadian,
Kereta kawanku remuk, hancur teruk..Yang peliknya kereta dia parking canteekk kat tepi jalan...
Aku di maklumkan, beliau berdiri di sebelah kereta sambil menjawap panggilan telefon.Tup-tup trailer besar terbabas dan menghimpit beliau...
Yang paling menyedihkan beliau mati dalam perjalanan ke hospital..
Kecedaraan yang cukup parah menyukarkan beliau untuk selamat..(Kalu selamat pon memang dah tak rupa manusia)

Mana takyer..Tempurung kepala retak, kaki bersilang-berlipat, pendarahan tanpa henti...Muka pecah..Owhh memang sadis!


Aku panik!..Camane nak explain ngan family dia...
Err aku lom sempat nak minta maaf dengan dia..(Dia pon lom minta maaf ngan aku)

:
:
:
aku tak mampu nak ceritakan..di tapak perkuburan..Kerana suasana sungguh sayu, hujan renyai-renyai..Di tepi sudut seluruh keluarga beliau meratap kematian beliau..



Aku dah fikir masak-masak..Malam ni jugak aku kena kemas barang untuk pindah rumah malam ni jugak!....Aku tak mahu diburu bayangan arwah..Sebab atau kenapa? Hanya kami sahaja yang tahu (Urusan orang dewasa la)
Kang tak pasal-pasal aku nampak kelibat arwah di katil, di dapur, di dalam peti ais hatta duduk dalam mesin basuh..<--mesin kegemaran arwah
:
:

Sedang sibuk aku berkemas telefon berbunyi lagi...Gulp!
Err..alarmm jer
Hampir terhenti jantungku sebab nampak beliau di katil..katil??
beliau terbaring kaku siap berpakaian uniform kejer..

p/s: Aku sangat2 berharap beliau tak tahu mimpi aku alami malam tadi ...Takut dia kecik ati jerr..hehehe (Untuk part ni aku malas nak tafsirkan...Konfem ngarut)

Thursday, December 16, 2010

Lelaki dan Pergerakan


Menilai Diri Lelaki Melalui Pergerakan

Tidak sukar untuk megenali lelaki. Jika kita tahu menilai pergerakannya kita pasti akan tahu diri lelaki itu. Pada lelaki tingkah lakunya lebih memberi makna daripada kata-katanya terutama apabila ia sedang berbual dengan wanita.

Menganggukkan kepala
Apabila anda berbual dengan seorang lelaki dan dia mengangguk-anggukkan
kepalanya itu membuktikan yang lelaki itu seorang yang mengambil berat dan sentiasa ingat mengenai diri anda. Dia juga sentiasa membantu bila diperlukan pertolongan.

Mendekatkan badan
Apabila seorang lelaki mendekatkan badannya kepada diri anda bila
berbual dengannya, dia adalah lelaki yang menarik dan mampu menarik ramai orang lain tetapi kadang-kadang bersikap keterlaluan.

Merenung
Lelaki ini jenis peminta kerana dia mahu mengetahui apa yang anda boleh tawarkan kepadanya sama ada dalam pekerjaan, persahabatan atau cinta.

Menggerakkan tangan dan badan
Lelaki ini memberangsangkan, bertanggungjawab dan mempunyai rasa cinta yang mendalam. Lelaki ini beranggapan kata-kata tidak cukup untuk membuktikan kesucian cinta. Oleh itu pergerakan adalah sebagai bukti untuk menunjukkan kesungguhan. Dia juga seorang yang sensitif dan baik hati.

Suka berdiri
Apabila bercakap, anda duduk dan dia berdiri. Lelaki jenis ini melambangkan yang jiwanya suka menguasai dan mengongkong. Dia suka mempengaruhi orang lain untuk kepentingan dirinya dan dia juga pantang mengalah.

Memandang mata
Ini adalah sifat lelaki yang yakin dan berterus terang. Dia juga sentiasa memberi perhatian, berusaha menjaga hati semua orang, tidak kira bagaimana rapatnya hubungannya dengan orang tersebut.

Sensitif pada jarak
Bila bercakap dengan orang lain, lelaki ini duduk atau berdiri pada jarak tertentu bergantung kepada sejauh mana kemesraannya dengan orang itu. Dia jenis lelaki yang tahu apa yang insan lain tidak suka.

Meniru gerak
Lelaki ini terpengaruh dengan rasa dan tingkah laku orang lain yang suka
mempengaruhinya. Dia mudah di bawa berbincang dan suka menurut asalkan ia tidak menimbulkan masalah.


Cara-cara mengenal tingkah laku di atas adalah di antara cara untuk mengenal lelaki dan sekurang-kurangnya wanita boleh bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan.



p/s: Wallahualam..Sebab sesetengah lelaki tak setuju dengan tafsiran di atas..Tak cayer? tanye Abang Spider..(Ape lagi laa yang dia nak wat pasnih?)


Monday, December 13, 2010

Wanita paling Seksi di Dunia

Sumber kosmo
 klik
Aktres popular Bollywood, Katrina Kaif dinamakan sebagai wanita paling seksi di dunia untuk tiga tahun berturut-turut menewaskan pesaingnya seperti pelakon Freida Pinto dan Priyanka Chopra, lapor sebuah akhbar semalam.

Pengiktirafan Katrina yang membintangi filem Raajneeti dan Tees Maar Khan yang ditayangkan semasa sambutan Krismas itu diumumkan akhbar Eastern Eye's di London.

Pemilihan itu dibuat berdasarkan gambar wanita yang paling banyak dirakamkan dan paling dikehendaki oleh penerbit filem serta peminat.

Tapi aku masih tak berpuas hati kenapa Salman Khan pula di nobatkan sebagai
lelaki paling seksi oleh majalah People.Kenapa? Kenapa?  Kenapa?



 Mata dia besar tau..eeiiii....dia cukup..cukup tua..Ramai lagi lebih seksi.. seperti 
shahid kapoor, arjun laa, john abraham laa, bobby deol..err sorry sebab bias...Err ramai lg laa...aku pon tatau name... 

p/s: Papepon..Rabecca Nur-Al Islam jugak yang beruntung..Bertuahnya badan..Cantik, seksi, bahagia, kaya....

Teknik Bercinta Wanita II

Berikut adalah sambungan dari teknik edisi 1..klik


Teknik-teknik yang di tepek bersifat terbuka dan tolerate..Sape2 nak tambah atau komplen, amatlah dialu-alukan..


Rules yang ke- errr berape ntah....


Perempuan mulakan dahulu...Gunakan kuasa bicara mata..dan berbisik jelas dari hati..Kalu telepati anda power, konfem Si dia boleh rasa..Amalkan teknik ini berulang kali..Andai dia turut merasa getaran telepati anda..Dia mungkin cuba sedaya-upaya mengelak dari anda..(Lupakan dia, cari mangsa lain..Err mangsa?) Atau dia beri tindak balas positif..Nahh apalagi..Let he be your man!

Lelaki kebanyakkan suka wanita berambut panjang..kecuali Hans Isaac..Ada lagi? siapa?
Tapi mereka bukannya suka kutu yer..


Lelaki sekarang tidak sama macam lelaki dahulu..Lelaki kini bermata duitan, materialistik..Jika anda anak Dato' atau VIP..Jangan risau...Berduyun lelaki akan mencuba nasib untuk mendapatkan anda...Drama/sinetron boleh dipersalahkan...Contohnya..Watak raja/sultan/ketua kampung akan mengisytiharkan mana2 pemuda yang bisa menyembuhkan puteri mereka..Mereka diberi ganjaran untuk menjadi menantu orang-orang besar..(Tidak adil, kerana kami cuma dari golongan marhaens..)
See ! Wanita matang biasanya sudah stabil dari segi IQ, EQ, kerjaya, ekonomi, harta...Hehhehhehe....
Jangan malu dan segan tayang kereta anda, ceritakan harta atau aset yang ada...Kerjaya yang anda miliki sekarang..Serta selitkan plan project juta-juta di masa akan datang...Cubalah..si dia mungkin sanggup urut kaki anda..


Mereka lelaki selfish..Bukan jual ikan tapi sikap pentingkan diri sendiri..Anda kena berlakon menjadi wanita yang paling memahami, tidak mengongkong, tidak menyusahkan mereka dengan hal remeh-temeh, berpura-pura gembira dan berbesar hati bila bersama demi menjaga hati mereka...Korbankan perasaan anda..Sanggup?..Aku tak sanggup...hehehehe..

 Okeylaa..dah banyak sangat aku panduan aku share..Kang jadi competitor plak..Nanti di masa akan datang, senarai wanita yang berjaya plak aku nak tepek..

salah seorangnya wanita terlebih matang










Pengalaman anda

Pengumuman..
Sesiapa disini yang pernah atau berpengalaman menjadi naga sila tampil..Ceritakan pengalaman anda dengan bangga..
Hadiah misteri menanti anda...
Pastikan anda adalah naga hebat, berani, pandai tulis diari..
Ayuhh!!


 Sumber yahoo/google

P/S: Pengajaran...Jangan ambil harta orang lain sesuka hati..Apatah lagi harta karun..

Friday, December 10, 2010

Teknik Bercinta Wanita

Slot ni khas untuk perempuan/wanita yang berumur 25 tahun ke-atas...
Kalu anda berumur dalam lingkungan di atas tapi masih belum 'matang'..Sila abaikan...
Tapi sila rujuk balik jika sudah bersedia untuk menjadi matang..


Rules yang di tepek kat sini mungkin tidak ikut turutan..
Tapi anda kan matang...So susun sendiri laa


1. Jangan 'provoke' pasangan anda..Dalam erti kata lain ayat seolah-olah memaksa beliau mengambil sesuatu tindakan..Biarkan beliau menjadi diri sendiri..Kebanyakkan lelaki tak suka di provoke..Seolah-olah anda ingin mencabar beliau..

Contoh for slow learner:

kamu: I nak cari boyfriend lain laa (berlakon merajuk tak puas hati plus buat muncung itik)
Beliau: Diam tapi dalam hati (Cari la kalu dapat..Perasan cun la tuh .umur dah lanjut tapi perangai kebudak-budakkan)
Amaran : Jangan bertindak sedemikian jika bf anda lebih muda dari anda..!



2. Apabila mata beliau melihat perempuan cantik lalu..Tandanya beliau melihat sesuatu yang indah yg tiada pd anda..(ooppss..jangan marah..anda kan matang)..Sejurus beliau mula bersuara..Haa..itu tandanya beliau dah start nak buat comparison antara anda dan wanita cantik..Di waktu itu anda perlu cepat-cepat sedar bahawa anda cuma sekadar...Errr...paham-paham sendiri laa...


3. Jangan memaksa beliau belikan anda hadiah, bunga, kek dan sebagainya..Tapi jika beliau belikan hadiah...Anda memang bertuah..Dari sudut positif beliau menghargai anda..vice versa beliau menganggap 'alaa memang perempuan material.. tuh je cara nak ngorat' Yes! kelemahan anda di situ.


4. Jangan bepura-pura nafikan hubungan yang telah terjalin..Nanti orang sekeliling akan meluat..Jadikan perceraian/putus cinta artis sebagai panduan..Makin lama anda akan buat orang menyampah..at the end tak sape pon nk doakan anda dan beliau bahagia...


5. Lagi satu jangan terlalu menunjuk..Anda kan matang..Tak pasal2 orang cop anda minah tua gedik yang tak sedar diri..Contoh makan suap-menyuap, asyik nak berkepit-kepit...Eeii menyampah beb! Cuba berlagak biasa di khalayak ramai...Kalu nak bermanja-manja..pegi belakang laa..


Lain-lain...nnti laa sambung..Jari-jemari dah sejuk beku nih...adehhh cramp!

p/s: Kecantikan sebenar datang dari hati yang murni..Ingat!  (ayat cliche)

Monday, December 6, 2010

Tafsir Mimpi: Melihat muka sendiri

Berikut adalah hasil carian tentang maksud mimpi malam kelmarin;

Jika melihat muka sendiri berkeadaan normal
~ akan ditimpa kesedihan.
Bermimpi melihat wajah sendiri menghitam.
~ akan panjang umur.
Bermimpi melihat wajah sendiri merah padam.
~ sedang jatuh cinta tapi merahasiakannya.Wow!
Bermimpi melihat wajah orang yang buruk dan bentuknya tidak sempurna.
~ akan ada malapetaka.
Bermimpi melihat wajah orang merah padam.
~seseorang akan menyatakan cinta kepada kita.
Bermimpi melihat wajah sendiri bergerak-gerak.
~ akan menemui kesulitan dalam mencari / mendapatkan rezeki.
Bermimpi melihat wajah dan rambut sendiri dari samping.
~ akan sembuh dari penyakit atau kesedihan.
Bermimpi mencuci wajah / mencuci muka.
~ akan terbebas dari kesusahan atau penderitaan.
Bermimpi mencuci muka menggunakan air di panci.
~ akan mendapat jodoh (jika masih bujang) atau mendapatkan rezeki (jika sudah berkahwin).
Bermimpi berwajah masam atau muka 'ketat'.
~ akan mengalami kerugian.
Bermimpi di wajah hitam.
~ Merupakan pertanda kurang baik untuk berbisnis / berdagang. Bisa pula akan terjadi sesuatu yang kurang baik dalam satu dua hari ke depan.

Tetapi harus diingatkan kepada pe'mimpi' yang mengalami supaya haruslah berhati-hati dalam setiap tindakan...

Nikmat air II

Masa djaman matrikulasi dolu...Kami pernah digemparkan dengan isu ketiadaan air...
Nasib baik waktu, masa, time berlaku dihujung minggu...
Maknanya tak payah laa kami bersusah payah dress-up nk pergi kelas
Peta di muka, saja kami biar seharian..Sampai kering laa gamaknyer...


Macam biasa..aku tepon mak nak mengadu...
"Mak datang  laa..Kat sini takde air"
mak macam mengerti.."Ok..jangan risau..jap gi mak datang"
Sebelum mak sampai, aku pon cepat-cepat membungkus baju kotor untuk mak bawa balik.

Selang 15 minit mak boleh sampai..Bukan pecut...Tapi jarak rumah ngan kolej tak berapa jauh..lebih kurang 15km kot..
Disebab itu, mak menjadi pengunjung tetap err silap pelawat rasmi..Bukan tiap-tiap minggu, tapi tiap hari...
Kafe pon dah bole jadi port lepak sambil layan drama2 melayu kesukaan...
Pak guard pon dah jadi member kamceng dia...


Tapi mak selalu  salah tafsir....
Di belakang boot....
ade 1 baldi campur 2 tong air....Aisehh..
"Haa..ape lagi..angkat laa..Tadi kate takde air.."
Kene basuh sendiri jugak ke?


Monday, November 29, 2010

Nikmat air

Kedengaran mesin basuh berbunyi..titt..titt..Tanda baju roomate siap dibasuh oleh Si mesin rajin
Roomate?..Owhh dia sedang keluarkan bunyi kroohh..kroohh di katil..Tidak seperti Si mesin rajin..
Langkahku laju ke sinki..Spigot ku pulas..aisehhh....
Selamatlaa roomate..Baju dah siap basuh...

3 jam kemudian.....

Dengan lafaz Bismillah....Pulas lagi spigot.....Tiada titisan air..


Rupenye roomate dah bangun dan start packing baju ala-ala lari dari rumah.."Jom cpt siap2 kita gi umah Mizz..mandi kat sane..Untung-ntung boleh lunch skali barang sepinggan dua"
Memang rezeki kami...Sambil udang, sup sayur, ikan goreng, sambal kicap..Fuuhhh!~
~Terima Kasih Mizz~

Seharian merambu menghilangkan masalah yang patut kami pk~ sepatutnye laa

Tengah malam at 1.a.m..
Still takde air..Arghh dah rase malas nak pk baik tdo...

Today sampai jam sekarang ni aku masih setia bertenggek di sinki menunggu air ..
Bertahun-tahun masalah begini belom penah lagi berlaku..

Notis?
Takde pon
Bil?
Kami tak reti berhutang..
Paip pecah?
Takde mini waterpark di luar


p/s: Tetiba teringat kenangan manis yang kami lalui ketika mencuci pinggan di sink,basuh baju, yang penting skali..nikmat mandi..err..mandi?
Kejiranan kami selamba jer..Macam takde masalah air..Penuh baju-baju diampaian..Aku syak ade makhlus halus yang tutup main pipe..(Kenapa aku tak terfikir dari semalam ekk?) (~ _ ~)


 Model hari ini



Saturday, November 27, 2010

Tips Melahirkan anak yang pintar

Pintar..Apa itu pintar?....
Semua ibu bapa mengharapkan anak-anak mereka menjadi genius/pintar/bijak etc...
Bukan ape..Tak payah susah-susah perabih duit nak kena anta gi tuisyen..
Leceh tau nak mengajar budak-budak..(Tau tak per)..
Tuh lom jumpa budak jenis slow..Berpuluh kali ajar masih blurr lagi..
sebagai contoh...
Burung ape pak?
Burung murai...
Burung ape pak?
Burung murai nak...
Ulang-ulang sampai seploh kali
Kalu ikutkan hati...rase macam nak kasi luku jer pale...

Tapi dinasihatkan anda menggunakan kuasa hikmah iman dan kesabaran yang optimum.. Dengan teguran berhemah lagi mempersona..diperisakan lagi dengan senyuman meleret..
"Kamu makan beras ape yer?..Nanti pesan dengan mak kamu..minta dibelikan ubat pandai barang 3-4 botol..."
Jangan risau, depa tuh kan slow..Dalam hati mereka akan berkata anda lah guru terbaik kerana tidak menggunakan kekerasan..

Berikut adalah tips Dr. Fadhilah Kamsah:

Antara tips untuk dpt anak bijak/genius, 

!. Ajar anak (atau baby)tidur mengiring ke kanan
~ sbb jantung (yg terletak sblh kiri)akan lebih"lapang"/"lega" dan mudah berdegup (perjalanan darah okay) and otak anak akan develop excellently. 

2. Bagi anak2 yg dah azalinya active or hyper-active, kurang(or jgn) pakaikan baju warna orange
~ sbb warna ini boleh merangsang secara aktifnya tindak tanduk anak (ie. akan lebih nakal), sentiasa bersemangat waja & exuberant.

Selebihnya sila rujuk : rahsia-anak-pintar 

hiasan jaa


Terniat di hati ingin mengajar anak saudara yang berumur hampir 3 tahun mengira...
Baru ku sebut "One...."
Si kecik menyambung dan menunjukkan jumlah jari selari dengan kiraan sampai Ten!...
Mickey mouse laa aunty.......... 
Cesss!...ok..pasni pape sume belaja sendiri je yer....

p/s: Tuh tak termasuk kes member yang beria nak ajar anak keciknyer mengira...
Ibu : Satuu.....(sambil berharap anak mengikut)
Anak : MALAYSIAA!!...(wahh...dia dah tiru gaya PM laa)



Thursday, November 25, 2010

Ssumbang....Sumbangsih!

Bermula dari semalam rumet aku start komplen...

"Macha kite ade problem ke?"
Ehh..Apesal plak tiba2 rumet aku amik berat pasal dia?
"Nape..?"
"Takleh online laa..Dia tukar password"

Sudaahh!...Sambil tepuk2 dahi..Sape laa yang mencelikkan macha neh?



 Klik Macha

Akan makin bertimbun laa tugas aku..

Sape nak bagi ikan aku makan?
Sape yang nak bersihkan Aquarium?
Sape nak angkat Tandoori Chicken yang aku masak sejak dari semalam?
Sape yang akan tolong spice kan dish korang?
Sape yang nak update blog aku?
Sape yang nak baca blog2 korang sume?
Sape yang akan bace status sengal fesbuk?
Sape yang akan peduli korang punyer status in relationshit?
Sape?..sape??

p/s: Sesape yang ade berukben lebih...angkat tangan!

Wednesday, November 24, 2010

Wang Hantaran



Sekarang nih musim kahwin..Majlis berlangsung penuh dengan warna dan warni..Selalunya kombinasi 2 warna menjadi tema pilihan pengantin sekeluarga..Sebelum berlangsung majlis sehingga laa majlis berakhir, kejiranan tidak sunyi dengan desas-desus..Kalu di bandar tak berapa syiokk..Kerna gossip makcik-makcik bandar tidak setajam lidah makcik kampung..

Kalau dalam satu kampung, ada anak dara yang ada degree, hantarannya mesti lebih tinggi daripada anak dara yang tiada kelulusan. Ye ke? Tapi rata-rata majoriti perempuan perasan bagus..Apa tidak nya, mak janda masing-masing pun berebut nak letak harga.. Apabila orang Melayu mencapai status yang lebih tinggi daripada kebiasaan, mereka berasakan nilai hantaran perlu mengikut kedudukannya itu.
Masyarakat melayu kini berpendapat, wang hantaran yang mencecah puluhan ribu ringgit sebenarnya menggambarkan perubahan mentaliti dan status orang Melayu masa kini. Apabila tiba isu meletakkan nilai hantaran pula, mereka mendakwa tindakan itu diambil selepas mengambil kira kos kenaikan harga barang walaupun anak mereka boleh dianggap sebagai bahan komoditi. Justeru, jika nilai hantaran yang tinggi itu menjadi semakin tinggi mengikut pasaran semasa, ia boleh menyebabkan ramai lelaki dan perempuan bujang memilih untuk berkahwin pada usia lewat.

Namun kebanyakkan wanita Malaysia hari ini yang pakaiannya pun jarang dan ketat, menampakkan bentuk badannya sehingga boleh ditatap oleh mana-mana lelaki, kemahiran memasak yang ala-ala, hobi berkaraoke, menonton wayang serta wajah cantik hasil percampuran benih ibu dan ayah yang tidak soleh dan tidak bertaqwa dan membesar dalam persekitaran sosial dan maksiat lalu diletak harga ribuan ringgit apabila dipinang hanya kerana hasil solekan dan kesan khas (side-effect) memang membuatkan ramai lelaki teraniaya apabila terpaksa bersusah payah mendapatkan wanita seperti ini sebagai teman hidup.
Alkisah yang berlaku, ipar duai keluarga lelaki mula menyindir dan mempertikaikan bakal ahli baru dalam keluarga mereka. “ Apa yang bagus perempuan tuh, sampai hantaran tinggi sangat? Biasa jerr”Sambil menjuih bibir..Mau atau tidak bakal pengantin terpaksa menadah telinga dan menahan malu kesan penilaian keluarga bakal mentua..

Kisah yang kedua juga pertikaian Sang Bapa pada si perempuan yang bakal dipinang. “ Kenapa mahal sangat?” Kesemua menuding jari pada Sang Bapa “ Awak dulu pon letak hantaran tinggi untuk anak awak..Jadi salahkah kami pula?”..Sang Bapa malu tak terkata...
Itulah fenomena perkahwinan orang Melayu  kini. Segala-galanya mengenai status dan memancing kekaguman tetamu kepada pengantin dan keluarga. Alasannya, berkahwin sekali saja dalam hidup. Justeru, segala-galanya mesti hebat walaupun selepas majlis, pengantin dihambat hutang keliling pinggang.


 “Wahai orang-orang yang beriman janganlah kamu mengharamkan apa yang baik yang dihalalkan oleh Allah kepada kamu dan janganlah kamu melampaui batas sesungguhnya Allah tidak suka kepada golongan yang melampaui batas” (Al-Maidah : 87).

Baginda rasulullah bernikah dengan mudah, demikian para sahabat dan golongan salaf soleh manakala golongan bodoh serta ibubapa jahil hari ini yang bodoh ini mempunyai anak gadis yang tidak pun mampu menghafaz Al-Qur’an, wajah yang cantik bermekap dan akhlak yang terjerit dan terkinja seperti monyet lalu diletakkan mahar dan hantaran ribu-ribuan ringgit.



Sumber: Internet 

Wanita diumpamakan buah

Epal yang tidak berkualiti amat mudah di perolehi kerana ia berguguran di tanah
Tapi epal yang tak mampu di beli berada di puncak..
Susah di petik, susah di gapai..
Terkadang epal itu risau..
kenapa la diriku belum di petik?
Lantas ia merendahkan martabatnya..
dan mengugurkan diri menyembah tanah..
Sedangkan ia sebenarnya Allah jadikan begitu tinggi martabatnya,
sehingga tidak ada sesiapa berani memetiknya..
Hanya pemuda yang benar-benar hebat sahaja yang mampu..
From:
Dedek 

 Tapi disebabkan sukar untuk melihat pokok epal..Apakata kita tukar kepada buah rambutan..ok?
Kerana lebih sesuai dengan iklim khatulistiwa dan lebih mudah didapati di Malaysia.. 
Buah rambutan yang terlalu tinggi, pemuda tidak akan berusaha untuk memetiknya..
"Buat apa susah-susah nak panjat..kat bawah2 ni berlambak..rambutan.."
Pelbagai halangan akan ditempuh untuk memetik rambutan di puncak..Dahan yang rapuh, kerengge yang ganas malah adakala buah akan busuk sebelum dapat dipetik.
Maka rambutan yang tinggi di puncak akan mereput begitu sahaja..Jikalau bernasib baik, rambutan tuh akan menjadi rezeki burung atau monyet...

Jadi?...
Tak payah laa umpamakan wanita sebagai buah, bunga, mutiara dan sewaktu dengannya...
Dunia berubah, masa berubah dan trend juga berubah..
Masyarakat kini boleh fokus pada perumpamaan lelaki la plak..Maklumlaa..Lelaki kan kian pupus..Ngeeee :D 

Sumber: google laa

 

Review Bumi Cinta

Sebuah lagi karya Habiburrahman El-Shirazy mengetengahkan konsep ketuhanan dan sarat dengan dalil dakwah mengenai kebenaran yang hakiki.

Hero Muhammad Ayyas.. Pemuda yang sederhana tetapi mempertahankan kesucian diri sepertimana Nabi Allah Yusuf. Plot menceritakan dugaan yang hebat terpaksa dilalui oleh Muhammad Ayyas dalam menangani godaan wanita2 Russia yang terkenal dengan kecantikan sepanjang tempoh beliau di sana untuk mengumpul data thesisnya..

Yelena- pelacur kelas atasan
Linor-pemilik BMW SUV X5 juga perisik ejen Mossad
Anastasia Pallazo- Pensyarah yang anggun, cerdik dan punyai persona





Tuesday, November 23, 2010

Awang tinggalkan Dayang

Awang tinggalkan Dayang kerana tuntutan kerja....
Selama seminggu Awang di pelantar..Keadaan hujan setiap malam.menyebabkan living quaters Awang bergoyang-goyang di tengah lautan...
Dayang rase sedih kerana berjauhan dengan Awang..Tapi jauh di sudut hati Dayang bersyukur kerana Awang busy dengan kerja..Bukan busy tengok betina!!.<-jealous nyer ..
Dayang juga rase bersyukur sebab tidak ikut serta Awang ke pelantar..Gila!..Kalu papehal, Dayang bukannye reti berenang..Konfem mabuk laut punye laa...

Monday, November 15, 2010

Skandal Uncleseekers

Wah..wah..kisah hangat yang aku baru tau pg td....
Al-kisah "cinta syyhh"
Banyak kenangan yang beliau hurai..
Kami sempat bermesyuarat tingkap..Kenapa dan mengapa??
Hasil dari brainstorming..Macam stail kene mandrem jer..
Adakah beliau inginkan publisiti?
Ingin melakar sejarah? Sebab try nak imitate dgn kes yang sama berlaku pada Lady Diana?
Apa niat beliau sebenarnya?
Keadilan?
Kepuasan mencetuskan sensasi?
:
:
Rase mcm nak muntah jer aku skrg nih..Bukan sebab food poisoning..Tapi beribu words berebut nak keluar dari mulut....

No judge ..Korang klik jer Link Unclessekers



Thursday, November 11, 2010

Aku baru tahu

Dr. Edward de Bono said the Great Prophet Muhammad had more to say about thinking than any other religious leader.
Klik Link 

"The Hadith (saying of Prophet Muhammad) says one hour of thinking is better than 70  years of praying"  (Star, 21 October 2007)
Tiada kepastian samada Hadis tersebut sahih atau palsu...

"Quran has 130 verses on thinking, more than in any religion" (Star, 21 October 2007)
Oleh mereka yang mengkaji Al-Quran...


Semalam ade talk abt skill of research then at then of his slide..he presented above..
Malu jugak sebab statement tuh di'cited' oleh seorang non-muslim dari negara India lewat petang semalam.. Sila kaji lagi mendalam yerr!


Wednesday, November 10, 2010

Jujur dan ikhlas menuntut ilmu

University of Wales di United Kingdom (UK) di London khabarnya menggantung hubungannya dengan Kolej Antarabangsa Fazley (FIC) milik penyanyi Malaysia, Fazley Yaakob sehingga satu siasatan dilakukan.

Menurut satu laporan Perbadanan Penyiaran British (BBC), tindakan itu dilakukan ekoran kontroversi berkaitan dengan kelayakan akademik penyanyi tersebut yang dikatakan memiliki ijazah doktor falsafah (Ph.D) dan sarjana palsu dalam bidang pentadbiran perniagaan.

Hebat betul bermotivasi di sana-sini...Tapi..master palsu...berkait plak dengan phd palsu...Kes parah ni..

BBC dalam program Week In Week Out: University Challenged mendakwa Fazley memiliki Ph.D palsu dan kini mengendalikan kolej yang menawarkan kursus sarjana muda dari University of Wales.
Dalam program itu, Fazley dituduh memiliki kelulusan itu dari sebuah universiti palsu...Kelulusan palsu, universiti palsu..Semua palsu belaka

Seingat aku, untuk mendapatkan sarjana..memang perit...Terutama dalam bidang penyelidikan...
Kadang-kadang rase macam sedih bila sesetengah orang mengambil jalan singkat untuk berjaya..Kesannya?..Kalau me'naya'kan diri sendiri ..Lantak hang laa...Tapi kesan yang teruk juga pada orang macam kami...(jujur ber'sarjana') Susah nak cari makan nnti..Sebab korang semua dah cantas!...
Paling kesian juga pada para pelajar..Berguru dengan guru palsu...huuhuhuhu.....so especially student IPTS berjaga-jaga ya!

p/s: Kisah benar berlaku dulu fresh grads dari IPTS diberhentikan kerja dari MNC (multinational company) sbb tak perform..Pointer gasak..coz he's scorer from the well-known IPTS..He's bla..bla..most of the theoris..but when comes to application, mamat tuh blurr.. 

Sumber : Kosmo

Lepas tuh kes terbaru seorang pensyarah universiti tempatan menunjukkan reputasi yang memalukan...
Apa yang dia buat???
Actually she's compiled sume fyp student plus master student punye thesis. Then she presented in viva-voce.consequently claimed all the work done originated from her.She said its novelty enuff thriving to entitle of doctorate..WTF!!

Sume student undergrad bawah dia dulu terkejut..plus siap mengaku yang diorg sume menipu data utk dapatkan result fyp..Name pon undergrad...Depa pon nk kejar masa supaya dpt grad on-time..

Kenapa beliau selamba buat begitu?
Sebab beliau sarjana bukan penyelidikan? So takde skill yang mantap
Or Memang sifat beliau ambil mudah untuk setiap perkara?
:
:
Kesannya..beliau jadi bahan cerita untuk satu kampus...
Maybe student akan disrespect sbb dpt lecturer macam tuh...
Dimana credibility?
adakah beliau ikhlas dalam kerjaya mencurah ilmu untuk anak bangsa?

Please laa Jangan biarkan title Msc. Phd cuma ada pada nama

Ipar aku pon wat diploma palsu. gak.. Nak menipu pon agak-agak laa...
Muka berkedut amik kat kedai gambar mane tah..siap bergaya pegang scroll..
Ingat aku bodoh?...Name kolej pon pelik..Tak pernah wujud kat dunia..Puas aku goggle n cek kat kt KPT..
Until now shes jobless..Sape nak percaya?..cakap pon serupa orang takde otak! 


Menuntut ilmu hendaklah ikhlas dan diniatkan dalam hati kerana Allah. Apabila seseorang menuntut ilmu hanya untuk mendapatkan gelaran, kedudukan atau ingin menjadi orang dipandang, maka Rasulullah SAW memberi peringatan. Baginda SAW bersabda yang bermaksud:
“Barang siapa menuntut ilmu yang dipelajari hanya kerana Allah sedangkan ia tidak menuntutnya kecuali untuk mendapatkan mata benda dunia, ia tidak akan mendapat bau syurga pada hari kiamat.” (Hadis riwayat Ahmad, Abu Daud dan Ibnu Majah)

Monday, November 8, 2010

Amalan berkhasiat

Sayangilah orang-orang di sekeliling anda..
Semakin hari semakin sayang
Semakin hari semakin ramai

Begitu juga belaku pada anda..
Semakin hari semakin disayangi
Semakin hari bertambah ramai orang yang sayang pada anda

Kerana apabila kita ikhlas menyayangi..
Kita akan ikhlas dalam beramal dan berkebajikan...

Ingat...kasih sayang yang bepada-pada tau....bukan skandal!
Luaskan juga pada flora dan fauna yer...



Saturday, November 6, 2010

Tafsir Mimpi: Makan kuih

Sesuatu mimpi yang pelik akan dikongsikan kat sini...
Pelik..yer pelik...Jarang-jarang berlaku...
Kali ni mimpi makan kuih
Mimpi makan kuih, ok noktah! alamat sihat dan makmur dalam hidupBila ku gugel..semua tafsiran makan kuih apam sahaja..Begitu spesifik dan sejenis!...
Maksud mimpi makan kuih apam ialah alamatnya akan mendapat harta..
Mimpi jual apam alamat akan susut rezeki
Mimpi membawa apam alamat akan jadi rebutan wanita..Huk aloh! kenapa kuih apam???
Tapi kalau...
Mimpi makan puding, alamat perkahwinan yang bahagia

Tapi aku mimpi tentang kuih karipap..
Pelbagai bentuk, ade kecik, lonjong, bulat dan senget-benget..Kelimnya tak kemas.Tapi sedap dan perisa yang sama semua..perisa karipap la..ape lagi..
Tiada sardin, daging, sayur..dan lain-lain..
Sambil makan sambil komen..
Bestnyer dapat makan dalam mimpi..

 Sumber Karipap internet


p/s: Jangan ambil mudah untuk menerima setiap tafsiran..Kerana tiada jaminan untuk setiap kesahihan..Ianya bergantung dengan resmi badan seseorang..Ingat! 


Friday, November 5, 2010

Sewaktu Dulu

Kisah ini terjadi 23 atau 24 tahun yang lampau...
Masa tuh ramai mak-mak termasuk para bapak-bapak berkenan ngan aku.....
Semua orang sayang...
Semua orang peluk...
Bila baca Al-fatihah kuat-kuat..sume orang suke..Siap tepuk tangan lagi
Lagi tepuk, lagi kuat aku laung ..kalah Siti Musliha...Aku pon tak faham..Bila aku sengih..Lagi diorang suke..Siap cubit-cubit pipi aku lagi..
Bile wat sepah takde sapa marah, bile muncung sket..sume orang pujuk..
Tuh belum masuk bab orang-orang berebut nak dukung..Pelik betul aku..
Setiap masa kena bersedia tadah rambut..Pantang lepa..sebuk sume nak tolong tocang..
Jiran-jiran sume dah berangan nak buat menantu..eehehehe....


Tapi kini...di mana mereka-meraka yang dulu..Masing2 buat tak tahu....

Dulu okey..Bukan sekarang

Tuesday, November 2, 2010

Senarai Top 10 Hotel Terkotor

Asia:

1. Phi Phi Don Chukit Resort, Ko Phi Phi Don, Thailand
2. Raj Residency, Chennai (Madras), India

3. Goldkist Beach Resort, Singapore, Singapore

4. Mahkota Hotel Melaka, Melaka, Malaysia <<---malu!

5. Centaur Hotel, IGI Airport, New Delhi, India

6. Tatami Hampton Hotel, Hong Kong, China

7. Pearl of the Pacific Boracay Resort & Spa, Boracay, Philippines

8. First Hotel Bangkok, Bangkok, Thailand

9. Seri Costa Hotel-Resort, Melaka, Malaysia <<--maluu !

10. The Saff, Singapore, Singapore
 
Eropah:
 
1. Grosvenor Hotel, Blackpool, United Kingdom
2. Villagio Club Porto Ainu (closed), Budoni, Italy

3. Park Hotel, London, United Kingdom

4. Boston Court Hotel, London, United Kingdom

5. Cromwell Crown, London, United Kingdom

6. Dam Hotel, Amsterdam, The Netherlands

7. Corbigoe Hotel, London, United Kingdom

8. Earls Court Gardens Hotel, London, United Kingdom

9. Blair Victoria & Tudor Inn Hotel, London, United Kingdom

10. Minster Hotel, York, United Kingdom
 
USA;
 
1. Heritage Marina Hotel, San Francisco, California
2. Motel 6 Eureka, Eureka, Missouri

3. Palm Grove Hotel and Suites, Virginia Beach, Virginia

4. Atlantic Hotel Virginia Beach, Virginia Beach, Virginia

5. Quality Inn, Stroudsburg, Pennsylvania

6. New York Inn, New York City, New York

7. Parisian Hotel & Suites, Miami Beach, Florida

8. Capistrano Seaside Inn, Capistrano Beach, California

9. Desert Lodge, Palm Springs, California

10. Continental Oceanfront Hotel South Beach, Miami Beach, Florida
 
 
Sumber (based on TripAdvisor traveler reviews)

Monday, November 1, 2010

Soalan Cepuu...

Hari ini wat daku ternganga-nganga.....
Kerna ku tidak menyangka disoal sebegitu...
Mengapa itu yang kau tanya....
Tiada soalan lain lagi kah?

Ku resah gelisah semalaman...
Memikirkan jawapan yang dikau bakal ajukan
Tapi soalanmu melebihi jangkauan....
Sesungguhnya ku tiada jawapan.....




Mamat Britton tuh tanya suh aku explain biografi 2 scientist physic Hawking, Stephen William dan sorg lagi..sape ntah ape tak dapat tangkap dia sebut name ape...(Serius ..aku tatau..)
Kalu dia tanye aku sejarah P.Ramlee pon aku tataw nak cite camane...
Aku tak minat sejarah..Barang yang lepas usah dikenang..ingat tuh!
End-up muke dia bengang giler sebab aku tak kenal tok nenek bangsa dia...Piiraahh!!!

Saturday, October 30, 2010

Jadual Seminggu

Sabtu 30/10/2010
-Hujan lebat
-Amik selimut
-Bukak lagu jiwang-jiwang
-Jangan basuh baju..hujan laa tau tak?

Ahad 31/10/2010
-Slaid preparation for mock-teaching
-Slaid preparation for result presentation
-Download kat youtube

Isnin 1/11/2010
-ke Kota Damansara
-Bla..bla..byk keje
-Masak spaghetti
-Buat kek
Selasa 2/11/2010
-Malas fikir sbb byk keje lom setel
-Bagi ikan makan
-Bawak arnab pegi jogging

Rabu 3/11/2010
-Presentation @lunch hour
-Kena basuh
-Rase macam nak pengsan
-Layan movie

Khamis 4/10/2010
-Melawat planet Marikh (sesi ramah mesra bersama rakyat)
-Googling

Jumaat 5/10/2010
-Deepavali Yayy!!
-Korek tabung

Sabtu 6/11/2010
-Harap-harap hujan balik macam hari ni


Thursday, October 28, 2010

Kisah janda dengan suami orang

Hari aku nak start membuka pekung..err pekung???
Sebenarnya mangsa dah pesan supaya jangan cerita kat orang..Yer tapi serius aku tak cerita kat orang..
Aku citer kat blog jer..Heehhehe...Kisah ini bukan nak mengaibkan sesiapa..tapi lebih kepada peringatan pada mak-mak janda di luar sana.
Alkisah janda beranak dua nih dah lama bercerai...Punca perceraian khabarnya atas kehendak mentua...
Si janda ni pun setia laa menanti agar bekas suami kembali (menunggu mak mentua dia mati)...
Tapi semakin di tunggu, bekas suami makin buat hal...Asik-asik kahwin cerai dengan cewek indon (senang bangat macam makan keropok)
Janda tuh pon fed-up then buat keputusan kawin ngan suami orang.
Bermulalah fasa beliau dengan status isteri kedua...
Harapan moga panas hingga ke petang tapi hujan di tengahari....
Suami barunya itu psycho gamaknyer...Perkahwinan beliau baru masuk 2 bulan..
Berat badan beliau turun mendadak (mati-mati ingatkan dia kena kencing manis)...
Berbirat-birat kena bantai dengan suami, lebam sana-sini..Tuh lom masuk bab penampar jepun..
Pheww...memang derita...
Akhirnya dengan bantuan sedara-mara, beliau nekad melarikan diri dari suami psycho tuh...
Sampai sekarang beliau sembunyikan diri (gaya ketakutan)..
Mana taknye..suami dia ancam nak bunuh lagi..Plan nak bunuh beliau secara halus dengan menggunakan khidmat bomoh Siam..Nauzubillah min zalik....

Kesimpulannya; Mak-mak janda berhati-hatilah sebelum berkahwin untuk kali kedua atau seterusnya...
Fikirkan kebajikan anak-anak dahulu..Mantapkan kewangan dan kerjaya..Tuh pada pandangan aku laa..Tatau la plak dari segi pemikiran orang lain..

Monday, October 25, 2010

Best Pizza in Malaysia?

Pizza mane yang best sgt tuh??
Konfiden jerk.....
Bak sini mai nak try....
Bistu Pizza Hut, Papa John, Domino nombor berapa??

Hehhehe..siyess memang 'heaven'....Meat Fiesta Pizza

Nih jer yang sempat diselamatkan..Sebab bila toleh belakang kat geng-geng 'buaya'...Lunyai!
Pizza yang mewah dengan topping...Kerak yg krak-kruk!...Sejuk pon still sedap lagi...
Original and fresh ingredients....
Ooppss..yg hangpa berjejeh-jejessh air liur apsal??
Kalu nk cari....the one and only kat Langkawi...area Pantai Cenang tuh....

Hati Parah Luka Berdarah...Adehh!

Ku tahu diriku tidak bererti..Tapi percayalah kau tetap di hati ini...dan ku terima segalanya, walau hatiku merana..Ku dedikasikan lagu spring nih khas buatmu ..

 Pesanan Buat Kekasih

Sewaktu kau melangkah
Meninggalkan diriku
Sebaknya rasa di dalam dadaku
Menahan titis air mata

Ingin aku berpesan
Kepadamu kekasih
Sekiranya engkau merinduiku
Hubungilah aku di sini

Jika ada kesilapanku
Maafkanlah diriku oh sayang
Dan izinkan aku bertanya
Mengapa kau berubah hati

Kiranya kau ada penggantiku
Tetapi hidupmu tak bahagia
Relaku memaafkanmu
Dan menerimamu sayang

Walaupun hatiku kau lukai
Namunku masih menyayangi
Kerana sehingga waktu ini
Cintaku masih untukmu

Oh sayang di mana kau berada
Janganlah kau lupakan aku
Ingatlah aku walau sesaat
Seorang insan yang terluka


Yang Benar ~

Aku yang ikhlas+setia+bodoh+buang masa



Tuesday, October 12, 2010

Jom Pole Dance

Wow..kucing pon pandai pole dance....







Tapi kalu begini..????


Eeaauuww.!!...nih pon aku snap dari internet yerr..hehehhe

Sunday, October 10, 2010

9 Petanda lelaki yang masih teruna

Mungkin ada wanita yang berhajat untuk mempersuamikan lelaki yang masih “dara”/ “teruna” (tak ramai dah) walaupun kebanyakan wanita lebih suka memilih yg berpengalaman, ini panduan untuk anda mengenali samaada seseorang lelaki itu masih teruna atau tidak..


1. lelaki teruna suka mengintai-intai (curi pandang) perempuan cantik pada wajah berbanding lelaki tak ada teruna gemar melihat tubuh wanita

2. lelaki teruna segera mengalihkan pandangan apabila ditentang wanita cantik manakala lelaki tak teruna mengekalkan pandangan

3. lelaki teruna menunduk apabila dipandang wanita cantik dan menunjukkan reaksi gembira (mengetap bibir untuk cover senyum) tetapi lelaki tak teruna menunjukkan reaksi bersahaja

4. lelaki teruna malu membuka mulut untuk makan atau bercakap di hadapan wanita yg cantik. lelaki teruna seperti “kena interview” apabila bercakap dan badannya kaku

5. lelaki teruna berdegup kencang jantungnya apabila mendapati wanita cantik menyukainya

6. lelaki teruna membosankan apabila bercinta. gayanya agak “nerd”. gemar berlagak untuk menarik pasangannya.

7. lelaki teruna juga sanggup menghabiskan banyak wang untuk pasangannya untuk menambat hati pasangannya

8. lelaki teruna terlalu sensitif. mereka akan sering menghubungi pasangannya sehingga dapat dan mereka akan rasa sedih yang amat sangat apabila diabaikan

9. lelaki teruna sering mengagung-agungkan pasangannya dan mengatakan orang lain tak cantik. mereka akan bercerita tentang pasangannya dan memuji-muji pasangan apabila berbual dengan kawan-kawan.


Jambunyerr tapi versi hitam putih



Bab-bab sihir pelalau...

Minggu lepas kami borak isu-isu jodoh...Tup..tup..terkait plak isu pelalau..Pelalau nih kami tak fkirkan sgt..Tapi org tua selalu terdetik dihati dan pemikiran mereka...Maka hasil pencarian maklumat lengkap isu nih..Kami gabungkan jadi satu termasuk ketengahkan kes benar yang di dedahkan oleh akhbar kosmo....

Pelalau ialah suatu ilmu yang tiada memberi kesan sakit seperti sihir yang lain tetapi makan masa dan hanya diketahui setelah bertahun-tahun lamanya. Pelalau digunakan untuk menghalang seseorang terutama perempuan daripada dipinang atau dikahwini....Antara tanda yang lumrah ialah...bercinta tak kemana..kes mahu dan tak mahu antara lelaki dan perempuan...bila bertunang, hubungan putus di tengah jalan..Juga asyik bergaduh dalam perhubungan

Kesudahan kes sihir pelalau amat menakutkan . Iaitu tekanan keluarga dan masyarakat keliling yang tidak memahami..Bahkan lebih teruk lagi kalau ada yang melemparkan tuduhan yang tak sepatutnya...Antara petanda mangsa akan mengalami tekanan yang berlebihan sehingga merasakan hidupnya di uji ALLAH dengan berat sekali..

Mangsa yang terkena sihir pelalau dikatakan lambat menerima jodoh kerana apabila ada lelaki atau perempuan yang ingin berdampingan dengannya, mereka akan nampak muka pesakit pucat seperti mayat ataupun tidak berseri

Berikut kes dialami oleh seorang ustazah berumur 44 tahun dan beliau baru sahaja berjaya mendirikan rumahtangga

“Saya memang tidak pernah berniat untuk menolak jodoh tetapi apakan daya, tidak ada seorang pun yang datang meminang saya, melainkan suami saya sekarang,” kata ustazah terbabit.

Dengan usia yang semakin bertambah, naluri anak perempuan tunggal dalam lima beradik ini sudah lama terseksa. Semuanya dikatakan berpunca daripada sihir pelalau yang dititipkan kepadanya melalui rojak buah 22 tahun lalu. Yang paling menyedihkan, sihir itu dihantar oleh rakan baiknya sendiri. Mula terkena sihir pada tahun 1988 pada usia 22 tahun, jin yang dikatakan bersarang dalam tubuh beliau hanya keluar pada tahun 1999.

“Saya sudah puas berubat. Dengar saja ada orang yang pandai mengubat, saya pergi. Kadang-kadang sampai tak larat nak pergi berubat.

“Keadaan saya beransur pulih tetapi ‘benda ghaib’ itu masih ada dalam badan,” ceritanya.

“Sampailah pada tahun 1999, saya berubat dengan seorang ustaz di Rawang, Selangor. Alhamdulillah, berkat usaha dan doa yang tidak pernah putus, dia dapat membebaskan saya daripada sihir tersebut,”

3 sebab beliau disihir:

“Pertama kerana bijak

“Kedua, kerana sifat beliau yang periang dan disenangi

Ketiga, kerana beliau aktif dalam pelbagai aktiviti

“Tujuan saya disihir supaya hubungan saya dingin dengan semua orang yang rapat dengan saya. Tidak hairanlah, ramai yang mengatakan muka saya seperti orang kebingungan, mudah marah dan cepat tersentuh”



p/s: Para wanita/gadis; kurangkan kelincahan dan kegedikan anda..takut ade yg dengki plak

Friday, October 8, 2010

Career Fair @ Mid Valley

Hari ni beriya nak pegi career fair MCTF 2010 kt Mid Valley..
Exhibition bermula hari ini (10am to 7pm) hingga 10.10.10 ahad nih...
Aku dapat tau pon semalam..Cik Pah yang beriya tapi tak dapat nak pegi atas sebab musabab hal yang tak dpt dielakkan..So aku pon pergi mewakilkan beliau untuk mengutip mana2 goodies...
Tapi sape2 yang perasan, ade pre-registration..Those yang btuah bole claim teddy bear..Aku pon baru register mlm tadi..Tgk laa jap agi..dapat ke tak..
 klik
teddy bear je ke?


Lastly bad news for my buddy...Mr.YB...Deyy tamby..your car was recalled by Proton due to clockspring malfunction..Kalu di ganti dengan model baru..Ko mmg berUNTUNG...hehehhe


Lagi news for Gen2 and Satria Neo users..sile klik link bernama disini




p/s: Nasib baik aku tak jadi beli gen2..Owhh gen2 


 cute kan??..bukan aku punyer..snap dari anon...........

Tuesday, October 5, 2010

Jika Filem Malaysia...

I am just wondering if ade mane2 pengarah and produser nak hasilkan karya sebegini hebat
 "3 idiots".....5 stars to Aamir Khan...Every year..mmg aku tertunggu-tunggu hasil tangan beliau...

Citer 'terbaekkss' sepanjang zaman...Sarat dgn mesej, motivasi, and nilai2 murni...
Tetiba teringat plak citer Soal Hati yang amik USM sebagai lokasi...ade statement best di situ "Tanpa keberanian, mimpi takkan menjadi kenyataan"
Sifat keberanian tuh laa yang ada pada setiap watak dalam cerita 3 idiots...
Cerita ni juga menjaja nama institusi engineering yang terkemuka di India ....
Oklaa dh penat memuji...Daaa

Sunday, October 3, 2010

Mulakan Hidup Baru

Tahun 2010...aku dah berkira-kira nk mulakan hidup baru..
Supaya pada tahun 2011 aku bisa jadi lebih 'bermaruah'...berdedikasi ...buat-buat berlakon sibuk..
sambil kerut-kerut dahi (konon bijak pandai laa tuh)...

Tapi kenapa peluang sume untuk di tempat yang jauh-jauh...di Gambang laa Temerloh laa
Perlis laa..Batu Pahat laa...Terasa saayyuupp jerr Mall, GSC, TGV. Paling koman pon biarla ade Jaya Jusco supaya aku dpt gunakan JCard sepenuhnya...

Kalu nak pegi tempat jauh..pastikan betul-betul jauh...Agar salji boleh ku jadikan ABC..Huh!

Friday, October 1, 2010

Hearts and a pair of rollerblades

I had a nice pair of rollerblades
I was afraid to wreck them
so i kept them in a box..
so do you know what happened?

I outgrew them.
I never wore them outside.
Only in my room a few times.

If you won't use your heart, who cares if it gets broken?
If you just keep it to yourself, maybe it'll be like my rollerblades.
When you decide to try it, it won't be any good.

So, take a chance. Got nothing to lose.
:
:
:
:
:
:
:
People don't mean to forget...but they just  forget to remember








Tuesday, September 28, 2010

Genggaman tangan aku dan kamu

Orang kata..yer orang yang kata dan aku tatau sapa...Jika digenggam kedua-dua belah tangan, perhatikan kedudukan ibu jari anda..Jika ibu jari kiri berada di atas, maka jodoh anda kononnye ditentukan oleh keluarga...Jika sebaliknya, maka jodoh anda atas pilihan anda sendiri..

Aku pada mulanya di paksa oleh akak untuk melihat samada ibu jari kiri atau kanan yang berada di atas...

Akak : Hahaha kesiannya...
'LOSER'kah aku??


Saturday, September 25, 2010

Mimpi bayi

Sejak dua menjak habis bulan ramadhan nih....aku asik mimpi dukung baby....
Anak sape ntah...
Persoalannya, siapakah aku dalam mimpi..?
Babysitter? mak angkat? Bibik? Good Samaritan (kes tolong selamat baby yang kene buang)?
Owhh tiddaaakkk................


Sunday, September 5, 2010

Iftar Sepanjang Ramadhan..

Majlis ulama Uzbekistan telah mewar-warkan pengharaman berbuka puasa di restoren mewah..Kerana ditafsirkan mereka yang mengunjungi seolah-olah ingin menayang tahap kemewahan mereka (kerek)

Kami sudah haramkan majlis buka puasa di restoran selain majlis perkahwinan di dewan besar tahun ini pada permulaan Ramadan dan setakat ini menerima reaksi positif, kata Abdulaziz Mansur, timbalan pengerusi badan berkenaan.



Pada masa sama, Abdulaziz menafikan tuduhan bahawa kerajaan Uzbekistan mahu menyekat perhimpunan keagamaan ketika Ramadan.


lihat sini article

Post ini juga khas ditujukan buat rakan-rakan dan juga housemate..kehkehkeh
Renung-renungkan dan fikirkan iftar anda di restoren mewah?hotel? yang telah anda kunjungi sepanjang Ramadhan..

Walhal antara hikmah disebalik puasa ialah:

Dengan menahan diri dari berbagai kesenangan duniawi, orang yang berkecukupan akan semakin tahu bahwa dirinya telah diberikan nikmat begitu banyak dibanding orang-orang fakir, miskin dan yatim piatu yang sering merasakan rasa lapar. Dalam rangka mensyukuri nikmat ini, orang-orang kaya pun gemar berbagi dengan mereka yang tidak mampu.

pic download dari Cerpen Edisi Ramadhan


Saturday, September 4, 2010

Kek dan Eksperimen

Semalam aku try buat kek lapis..rupa ade..cun.Selang seli 3 kaler.Pink, kuning dan cokelet.Tapi rase kek agak kureng...Root cause nye ialah lebih tepung dan kurang gula..(aku tak taruk gula langsung sebenarnyer..Bajet nnti manis giler ).

Kaizen

1. Modify jadi choc ball cakes

Point of Lesson

1. Lenkali attend kelas la..Jangan perasan terer!
2. Sukat tepung dan bahan lain betul-betul..Jangan ikut hati dan naluri...
3.Adakala skill penaakulan mantik tidak selalunya releven.

p/s: Dolu aku slalu sukses run science experimen kt lab ..very kacang laa pakai hujung jari pon bley...(Tapi kenapa wat kek tak boleh??)

Thursday, September 2, 2010

Bibik

Sejak dua menjak gerakan anti Malaysia semakin agresif. Insiden terbaru dalam gerakan anti-Malaysia apabila kediaman seorang jurutera Malaysia di Kalimantan dilontar batu minggu lepas.

Bibik-bibik mula tak senang hati..Makan tak lalu, tidur tak lena..konklusinya..jiwa mbah, tante di Malaysia makin kaco...

Lagi bagus jika PM juga secara agresif war-warkan hantar pulang semua 2juta warga Indonesia..(Yeahh kasi sapu semua!!)

Kes Bibik Puchong:

Sedih sebab bila dihantar pulang..Sebenarnya khidmat dia dah tak diperlukan lagi..Sanggup hari-hari telefon  dari seberang telefon majikan..Nak merayu la tuh..

Kes Bibik Kajang:

Rajin gila wat keje..Macam lipas kudung yang tak pernah menang tangan..Huhhuu..Manis giler mulut memuji.itu ini begitu begini..Mak aku pon mula mengade-ngade nak mintak urut la, picit la..Pasni aku nk minta dia type thesis plak..Boleh ke???
kehkehkeh...Lagi satu kes, kek buah aku yang bantat pon dia kate sedap bangett Aiyoo!!

Monday, August 30, 2010

Rasa Merdeka Bila..

Pagi tadi perjalanan dari utara ke selatan, telingaku dijamu sesi sembang2 kat radio..Maklumlaa sebab nak tahan mata dari kuyu pantang-larang jangan dengar lagu mendayu-dayu...Kang...haa


DJ bukak topik erti kemerdekaan secara peribadi yang dialami oleh para pendengar:


Then ade sorang caller cerita betapa bahagia dan merdekanya dia hari ni gara-gara sembuh dari sakit..Sakit cirit-birit tahap dewa..Tak boleh bangun sampai dimasukkan hospital selama berhari-hari..Orang tuanya menyarankan supaya dia bersahur dengan roti kosong brand 'Gardenia'...
Happy gile mamat tuh (umur 40-an kot) kerana berkat amalan bersahur roti tuh..dia tak lagi cirit-birit..


P/s: Really 'gampang' coz pagi tadi sebenarnya dia bersahur pukul 7a.m!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...