Tuesday, July 5, 2011

Resepi Croquette

Menu breakfast saya hari tuh dan mungkin pagi ni ialah makanan Jepun..HuHu tanda stok sy banyak la tu..
Bersungguh betoi sy cuba masak croquette ni atau dipanggil korokke..
Walhal orang-orang kat jepun sendiri tak bersungguh nak cuba masak bergedel..
Baiklah saya mulakan pengenalan bagi bentuk asalnya adalah oblong
Tapi output sy tak oblong..Sy sebenarnya malas nak men'oblong'..saya ulang sekali lg .. sy malas
Jangan buang masa!
Lets start membancuh..

Ingredients:

4 biji Kentang
1 sudu besar Mayonis
1 labu Bawang
Garam
1 biji Telur
Sedikit tepung
Breadcrumbs untuk salut
Minyak untuk menggoreng

Method:

Rebus, lenyek kentang campur dengan garam, mayonis, tepung dan bawang
Uli-uli then celup dalam telur...
Golek-golek dengan breadcrumbs

Sy saje taruk daun sup..Kalu rajin korang taruk la tuna ke..cheese ke ayam ke pastuh jangan lupa kasi Donna rasa

sikit-sikit

lama-lama jadi bukit

  Dah siap digoreng...Sandwich telur tuh back up utk menu croquette sy (hampir jemu)





2 comments:

NANA said...

bawalah fak..nak rasa jugak...saat2 terakhir ni kan...eceh!

Donna said...

Ini stok last few days arituh..hihihi..Skang potato dah abih..tinggal balance breadcrumbs je..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...