Saturday, November 27, 2010

Tips Melahirkan anak yang pintar

Pintar..Apa itu pintar?....
Semua ibu bapa mengharapkan anak-anak mereka menjadi genius/pintar/bijak etc...
Bukan ape..Tak payah susah-susah perabih duit nak kena anta gi tuisyen..
Leceh tau nak mengajar budak-budak..(Tau tak per)..
Tuh lom jumpa budak jenis slow..Berpuluh kali ajar masih blurr lagi..
sebagai contoh...
Burung ape pak?
Burung murai...
Burung ape pak?
Burung murai nak...
Ulang-ulang sampai seploh kali
Kalu ikutkan hati...rase macam nak kasi luku jer pale...

Tapi dinasihatkan anda menggunakan kuasa hikmah iman dan kesabaran yang optimum.. Dengan teguran berhemah lagi mempersona..diperisakan lagi dengan senyuman meleret..
"Kamu makan beras ape yer?..Nanti pesan dengan mak kamu..minta dibelikan ubat pandai barang 3-4 botol..."
Jangan risau, depa tuh kan slow..Dalam hati mereka akan berkata anda lah guru terbaik kerana tidak menggunakan kekerasan..

Berikut adalah tips Dr. Fadhilah Kamsah:

Antara tips untuk dpt anak bijak/genius, 

!. Ajar anak (atau baby)tidur mengiring ke kanan
~ sbb jantung (yg terletak sblh kiri)akan lebih"lapang"/"lega" dan mudah berdegup (perjalanan darah okay) and otak anak akan develop excellently. 

2. Bagi anak2 yg dah azalinya active or hyper-active, kurang(or jgn) pakaikan baju warna orange
~ sbb warna ini boleh merangsang secara aktifnya tindak tanduk anak (ie. akan lebih nakal), sentiasa bersemangat waja & exuberant.

Selebihnya sila rujuk : rahsia-anak-pintar 

hiasan jaa


Terniat di hati ingin mengajar anak saudara yang berumur hampir 3 tahun mengira...
Baru ku sebut "One...."
Si kecik menyambung dan menunjukkan jumlah jari selari dengan kiraan sampai Ten!...
Mickey mouse laa aunty.......... 
Cesss!...ok..pasni pape sume belaja sendiri je yer....

p/s: Tuh tak termasuk kes member yang beria nak ajar anak keciknyer mengira...
Ibu : Satuu.....(sambil berharap anak mengikut)
Anak : MALAYSIAA!!...(wahh...dia dah tiru gaya PM laa)



1 comment:

Anisa Hang Tuah said...

heheh..yela kalau ulang2 seploh kali naik darah

huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...